projects_pre_selected_by_country

SME Instrument – az első forduló tanulságai

Mostanra lezárult az SME Instrument 2014 június 18-i, első pályázati fordulójának kiértékelése is. Mivel ez egy új pályázati forma, sokan próbálkoztak tapasztalatok híján, így érdemes áttekinteni, milyen eredmények születtek.

Összesen 2666 pályázat érkezett be, ezekből átlagosan 12% körüli érte el a küszöbértéket, és ezeknek nagyjából fele jutott támogatáshoz. Magyarország esetében ez azt jelenti, hogy 166 pályázóból hárman köthetnek szerződést.

Maga az EB is közzétett néhány tanulságot, szerintük ezek voltak leggyakoribb hibák a projektjavaslatok beadásakor:

  1. Túlságosan a projektre koncentráltak, az üzleti lehetőségek nem voltak eléggé kidomborítva.
  2. Nem volt eléggé meggyőzően bemutatva a cég, és előnyei a versenytársakhoz képest.
  3. Nem volt elég információ a kompetitorok megoldásairól.
  4. Túl alacsony volt az innováció szintje, a piacon már létező termékeket kívántak fejleszteni.
  5. A javaslat csak az ötletelés szintjén állt, az üzleti forgalmazás koncepciója nélkül.
  6. Csak szerencsét próbáltak, pedig az SME Instrument nem szerencsejáték.

Ezekre a hibákra mi is rendszeresen felhívtuk a figyelmet a pályázást megelőző innovációs auditunk során, ahogy sok minden másra is. Nem volt mindenkinek világos, hogy mi számít innovációnak ezen a szinten, és mit jelent az, hogy  TRL 6 (demonstrált technológia) készültségi szintjén lehet bekapcsolódni. Ezeket érdemes komolyan venni, hiszen a a 12% körüli küszöbérték (ami a Horizont 2020 során nagyon alacsonynak számít, bár az is igaz, hogy a küszöb itt magasabb volt 13/15) arra utal, hogy sokan nagyon rossz pályázatot adtak be, ami már a bírálat első lépésében kiesett a rostán – egy szakértő ránézésre megmondta volna, hogy ezt így beadni sem érdemes.

A saját tanácsadó munkánk során is az a benyomásunk alakult ki, hogy az egyéni pályázás lehetősége miatt sok KKV  a helyi, már ismert gazdaságfejlesztő pályázatok logikájával és elvárásrendszerével indult neki az SME Instrumentnek. Különösen igaz ez a Kohéziós és Strukturális Alapok országaira, ahol nagyon alacsony volt a sikerességi arány (nem csak Magyarországon, de Lengyelországban Szlovéniában és Bulgáriában is  – igaz, a többiek meg sem jelennek a statisztikákban). A Horizont 2020 – ezt nem győzzük hangsúlyozni – teljesen más logikát követ, az európai verseny miatt pedig más színvonalat vár el, és ez még egy ilyen könnyített pályázati eszközben is érvényesül.

Pályázatok lebontása szakterületek szerint

Pályázatok lebontása szakterületek szerint

Néhány további adat a statisztikák kedvelőinek: összesen 2666 pályázat érkezett be, kimagaslóan legnépszerűbb az IT tematikája volt (885 projektjavaslattal), folytatva az energetikával (372), nanotechnológiával (305) és ökoinnovációval (241). A legtöbb pályázatot Olaszország (436), majd Spanyolország (420), Egyesült Királyság (232), Németország (188), Franciaország (167) és Magyarország (166) adta be.

A 2666 pályázatból 317 érte el a küszöböt, és ezek 49%-a kapott támogatást. A legnagyobb sikerességi aránnyal Írország bírt (20%), ezt követi Ausztria(14,81%), az Egyesült Királyság (11,21%), Izrael (10,26%) és Spanyolország (9,29%).

Sikeres pályázatok országok és szakterületek szerint

Sikeres pályázatok országok és szakterületek szerint

 

Ha indulni kíván az SME Instrument pályázaton, első lépésben ajánljuk a Melador Consulting innovációs gyorsauditját, ami segít eldönteni, hogy cége és ötlete tud-e indulni a Horizont 2020, COSME, Eurostars pályázatokon. Ezután rögtön a következő lépés lehet a projektjavaslat kidolgozása. A Melador Consulting SME Instrument pályázatíró csomagjának tartalma: ECAS, PIC, LEAR regisztráció, előzetes megvalósíthatósági tanulmány, üzleti terv, FTO-elemzés, Part B megírása, angol nyelvű lektorálás, a pályázati űrlap kitöltése, benyújtása.
A grafikonok forrása: http://ec.europa.eu/easme/sme

, , ,

No comments yet.

Szóljon hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .