SME Instrument – támogatás KKV-k innovatív ötleteihez

A Horizon 2020 programban kiemelt szerepet szántak a kis- és középvállalkozásoknak. Kifejezetten nekik szól egy új támogatási forma, az SME Instrument, ami főként innovatív KKV-knak, erős ötleteket nemzetközi piacra juttatni kívánó startupoknak kínál támogatást, három fázisban. A program felöleli a teljes üzleti innovációs ciklust, az üzleti ötlet koncepciójától és tervezésétől (I. fázis) az üzleti terv végrehajtásán és demonstrációján át (II. fázis) a kereskedelmi forgalomba hozatalig (III. fázis). Bármelyik fázisba önállóan lehet jelentkezni, akár egy KKV-nak is önállóan.

Az I. fázis (koncepció bizonyítása) során átalánydíjként 50 ezer eurót adnak innovatív ötletek kidolgozására, megvalósíthatósági tanulmány és üzleti terv készítésére. A tanulmány célja, hogy azonosítsa a projektötlet technológiai/tudományos és üzleti lehetőségeit, szűk keresztmetszeteit, olyan tevékenységeket támogatva, mint kockázatértékelés, piackutatás, szellemi tulajdon kezelése, innovációs stratégia, partnerkeresés. A projektek nagyjából 6 hónapig tartanak, a támogatás mértéke 70%.

A II. fázis (fejlesztés és demonstrálás) olyan innovációs tevékenységekre összpontosít, mint demonstrálás, tesztelés, prototípus-készítés, pilot indítása, méretnövelés/miniatürizálás, design. A cél az innovatív termék/folyamat/szolgáltatás ipari érettségének, piaci bevezetésének elérése. A projektjavaslatoknak az I. fázis során, vagy máshogy elkészült üzleti terven kell alapulniuk, és ki kell térniük a szellemi tulajdonjogok védelmére (FTO) és a kereskedelmi forgalombahozatali tervekre is. A támogatás összege jellemzően 0,5-2,5 millió euró közé eshet, 70%-os támogatási intenzitással, a projektek időtartama 12-24 hónap között van.

A III. fázis (piacrajutás) során már nem közvetlen pénzügyi támogatásban részesül a pályázó, hanem az Enterprise Europe Network által a korábbi fázisokban is néhány napig kínált üzleti coaching folytatják, amely során a nemzetközi növekedési potenciált erősítik, képzésekkel fejlesztik a menedzsment kompetenciáit, külső pénzügyi szolgáltatások elérésében segédkeznek.

Infografika az SME Instrumentről

 

A projektjavaslatokat 2014 március 3-tól folyamatosan lehet benyújtani, háromhavonta összesítve bírálják el őket, ezektől az időpontoktól számított három hónap múlva pedig már szerződést is kötnek a kiválasztott projektek gazdáival. A projektötletek elvárt technológiai szintje TRL 6, azaz releváns környezetben demonstrált technológia (vagy hasonló szint nem technológiai projekteknél). Végül a kiemelt területek, amikre pályázni lehet:

 • Open Disruptive Innovation Scheme
 • Dedicated support to biotechnology SMEs closing the gap from lab to market
 • Accelerating the uptake of nanotechnologies, advanced materials or advanced manufacturing and processing  technologies by SMEs
 • Engaging SMEs in space research and development
 • Supporting innovative SMEs in the healthcare biotechnology sector
 • Accelerating market introduction of ICT solutions for Health, Well-Being and Ageing Well
 • Stimulating the innovation potential of SMEs for sustainable and competitive agriculture, forestry, agri-food and bio-based sectors
 • Supporting SMEs effort for the development deployment and market replication of innovative solution for blue growth
 • Stimulating the innovation potential of SMEs for a low carbon and efficient energy system
 • Small business innovation research for Transport and Smart Cities Mobility
 • Boosting the potential of small businesses in the areas of climate action, environment, resource efficiency and raw materials
 • New business models for inclusive, innovative and reflective societies
 • Engaging SMEs in security research and development
Ha indulni kíván az SME Instrument pályázaton, első lépésben ajánljuk a Melador Consulting innovációs gyorsauditját, ami segít eldönteni, hogy cége és ötlete tud-e indulni a pályázaton. Ezután rögtön a következő lépés lehet a projektjavaslat kidolgozása. A Melador Consulting SME Instrument pályázatíró csomagjának tartalma: ECAS, PIC, LEAR regisztráció, előzetes megvalósíthatósági tanulmány, üzleti terv, FTO-elemzés, Part B megírása, angol nyelvű lektorálás, a pályázati űrlap kitöltése, benyújtása.

, , ,

No comments yet.

Szóljon hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .