EU közvetlen támogatások – tréning

A két (vagy három) napos tréning bemutatja az EU közvetlen támogatási programjait, kiemelten a Horizon 2020 és COSME programjait, pályázati feltételeit. A KKV-k szemszögéből bemutatja a programokban rejlő lehetőségeket, segít hozzáférni a közvetlen támogatások nagy presztízséhez és forrásaihoz.

1. nap

Az EU közvetlen támogatási programjai (120 perc)

Melyik a megfelelő finanszírozási program a számunkra? Az EU finanszírozási szerkezete, a különbségek az Horizon 2020, COSME, egyéb programok és a strukturális alapok között. Példák kutatási projektek finanszírozására. Feltételek és részvételi szabályok.

Az EU programok rendszere (60 perc)

A pályázatok rendszere, az EU programok logikája. Fontos eltérések a Strukturális Alapok pályázataitól, bírálatától és elszámolásától. Az EU portáljai. A munkaprogram és a felhívások. A bírálat szempontjai.

Az ötlettől a projektig (60 perc)

Hogyan lehet készülni a pályázat kiírása előtt? Mi számít innovációnak? Mik lehetnek a kutatás-fejlesztés céljai? Projektfejlesztés és menedzsment a gyakorlatban, projektgenerálás, partnerkeresés.

Pénzügyi szempontok (60 perc)

Pénzügyi szabályok, finanszírozási korlátok, fizetési feltételek, a kockázat elkerülése. Hogyan kell elkészíteni a projekt költségvetését? Költség-kategóriák, költségszámítási módszerek és a rezsi számítása.

2. nap

Bevezetés a projektfejlesztésbe – az első lépések (60 perc)

Felhívás értelmezése, alapszabályok, projektjavaslat-tervezés alapjai, tartalomfejlesztés és pályázatírás.

Projektfejlesztés a kezdetektől – Horizon 2020 pályázatírás (180 perc)

A megfelelő pályázat megkeresése. Megfelelés a feltételeknek – megvannak-e a megfelelő innovációk, erőforrások és a partnerek? A projektjavaslat kidolgozása és fejlesztése:

– világos projektötlet (saját és az EU célok, időtartama, költségvetés, feladatok, költségek)

– az előzetes munkaterv és a munkafolyamatok (WP leírások – deliverables),

– a megfelelő konzorcium, a feladatok elosztása,

– a projekt eredményei (teljesítések),

– a szükséges erőforrások listája (személyhó – person-month, költségek, tartós fogyasztási cikkek, stb.)

– előzetes költségvetés.

3. nap (opcionális)

Horizon 2020 projektjavaslat közös kidolgozása (240 perc)

Egy konkrét, a részvevők által a helyszínen kiválasztott ötlet alapján H2020 projektjavaslat közös kidolgozása. Kiscsoportos szimulációs gyakorlatok on-line projektíró szoftverrel.

, , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.